Residential

Mill Hill

Client: Crest Nicholson (Eastern) Ltd

A mixed-use development on a 26-acre site including two– and three-storey residential units, sheltered housing, a health centre, food store and hotel.

The design involved a pre-cast concrete slab and load-bearing masonry over basement car parking.

The flats are masonry and plank with bridging steels where load-bearing walls were removed in the doctors’ surgery.

The transfer slab was designed in our Bulgarian office, where we have specialists in RC frame structures using finite element programmes.

A 400 mm thick lightly reinforced slab was achieved.

Pitwines, Poole, Dorset

Client: Crest Nicholson (South) Ltd

The development of 512 units comprising one and two-bedroom apartments, penthouses, and three and four-bedroom houses is part of a brownfield regeneration scheme. The properties encompass private ownership, shared ownership, extra care sheltered housing and affordable housing.

The three concrete-framed apartment blocks are built over podium/transfer decks bridging underground car parking.

Our design for the 12-storey building over basement underground parking was generated in just 3 months. Co-ordination of basement and upper structures was an important aspect to avoid an unnecessarily expensive transfer structure.

The Arboretum, Napsbury, St Albans

Client: Crest Nicholson (Eastern) Ltd

A development of 545 houses and apartments set in over 72 acres of listed mature wooded parkland. The site is a former Victorian hospital adjoining green belt. Whilst 150 of the new homes are located in one of seven refurbished ’ Arts and Crafts’ style listed period buildings of the former Napsbury Park Hospital, the remainder are new build and designed to complement both the existing buildings and the landscape.

The development comprises a mix of four- and five-bedroom detached houses and three- and four-bedroom three-storey villas set around formal courtyards.

Additionally one-, two- and three-bedroom apartments and mews houses are situated within the listed Victorian buildings.

The design for the refurbishment blocks had to incorporate modifications to the roof and removal of historic walls for architectural layouts.

A major consideration was architectural interface to minimise structural costs. For example, in the initial stages the permanent structure served as propping avoiding the need for temporary propping. Attention was given to the demolition process to avoid temporary propping of floors bearing onto walls due for removal.

Southampton Street, Reading

Client: Crest Nicholson (London) Ltd
Architect: Saunders Partnership

A development of 82 state of the art one- and two-bedroom apartments, styled using contemporary design in a landmark eight-storey building in the centre of Reading.

The main building is five-storey with basement parking with seven additional two and three storey blocks. Above the podium deck is load-bearing masonry with steel-framed loft rooms.

The site had significant drainage problems as access to the adopted sewer in the main road was cut off by the proposed block.

Using a lateral approach we were able to run the sewer under the block and still achieve a fully adopted system thereby avoiding an extensive pumping system that would have had to be a private drainage system.

Camden Road, London

Client: Crest Nicholson (London) Ltd
Architect: MLDG Architects

A development of 146 units comprising three- and four-storey townhouses and two- to six-storey in situ concrete framed blocks.

The three-bedroom mews houses feature classic London exteriors and have an integral garage and first floor living room that opens onto a covered terrace, as does the master bedroom on the first floor.

Exterior features of the four-bedroom townhouses include bay windows, terraces and Juliet balconies.

The concrete frames were designed as a structural flat slab with columns to provide a fast build programme and economy of build.

Particular attention was given to the mass of concrete in order to minimise the foundation loads as we employed strip and pad foundations.

Ingress Park, The Pier

Client: Crest Nicholson Eastern
Architect: Saunders

This project is in Greenhithe on the Thames estuary. At high tide all of the terrace housing with under croft parking is over the Thames while the seventeen-storey apartment block was partially over the Thames. Foundation works had to be undertaken at low tide. It was not permitted to cofferdam the site as this would have disturbed the river flow too much. Design had to be contained with many ecology parameters making pre planning structural input vital through final design.

Tower block was curved and stepped to achieve best apartment views with retail and restaurants at ground level and part of the footprint being clear two storey height. We managed to configure a concrete frame with continuity of support to reduce the structural cost.

Newington Causeway, London, Phase 1

Client: Executive developments ltd
Architect: Panter Hudspith

This building was 21 storey over a six meter basement built adjacent to Network rail viaduct at 2nd floor level and on the other boundary was the Northern line tube approximately 13.0 meters below ground level.

The structure on plan was only 19.0 meters by 13.0 meters width with the front portion of the building being a five-meter cantilever from level 2. Due to layout we could only have two internal main walls with an offset stability shaft on the perimeter, with no other internal structure. For such a slender high building this called upon all our engineering expertise to overcome sway and stability issues. Also, we were addressing tube line and network rail engineering and monitoring requirements. The frame is in-situ concrete with 225 thick slabs designed in SCIA FE analysis. (at that time known as Esa prima)

Newington Causeway, London, Phase 2

Client: Neobrand
Architect: Sparc

This was a very challenging project, 25 storey above ground with a two storey basement. The site is bounded one side by Network Rail viaduct at second floor level, being only a few meters away and on the other side by Northern line tube 13 meters below ground. The architecture had varying layouts with Hotel from ground to level 12. To gain continuity of structure an irregular layout resulted. Due to architecture cladding requirement very few columns were allowed on the perimeter. Cladding was done by Skonto, porcelain finishes with fixed glazing limiting slab deflections to fine tolerance. At level two a transfer structure was required to support 23 storeys over where the building had an under croft with only a structural zone of 600mm below slab level. We also had to undertake all the design checks satisfying all the conditions from network rail and tube line requirements. We have used Revit to exchange information with the architect using BIM.

Holly Parade, Cobham

Client: McCarthy and Stone
Architect: Hunters

On the busy High street of Cobham this prestigious project had many challenges.

The existing building had to be demolished with care due to identified cracks on the neighbouring building. We proposed a method statement for the demolition, measures to monitor the movement on the adjacent building, strengthening works and assisted our client with temporary works and party wall act.

The soil investigation identified an existing basement and the proximity to the next-door building led us to propose piled foundations with cantilevering ground beams not to disturb their foundations.

The building is an “L” shape three storey concrete frame with five commercial units at ground floor and flats on floors above. A transfer deck is introduced at first floor, for the discontinuous columns and SFS frame sitting on the roof. The building was designed for disproportional collapse requirements as a 2B structure.