Extension

Ingress Park, Greenhithe, Kent

Client: Crest Nicholson (South East) Ltd

An award winning development of individually designed one, two and three-bedroom apartments and three and four-bedroom houses fronting the River Thames, situated in the grounds of an ancient Grade II listed abbey near Bluewater.

The homes and apartments, set in short crescents and terraces, are located in eight distinct character areas that have been influenced by the architectural detail of the Abbey and the eleven listed Victorian follies within the grounds.

Local materials and period detailing, such as bay and oriel windows, roof terraces, veranda-style balconies and elegant orangeries, have been incorporated into the design and construction of the homes.

Phase I involved the refurbishment of the Abbey and Coach House, where particular attention had to be given to English Heritage. The Orangery had to be totally replaced to the original geometry. This was quite a challenge to prove structurally on the historic roof shape.

The new-build phase includes two concrete-frame and load-bearing masonry riverside blocks over basement parking.

Flanchford Road, London

Client: KSK Architects

A spacious and light, new-modernist, two-storey garden extension.

The main open plan living space opens up to panoramic views over the garden and sits above an expansive basement level that provides a spacious multi-function room with guest bathroom. This room provides stunning views of the sky through walk over.

The perimeter glazing presented increasing designs for the slender curved roof, which was achieved by timber design.

Clerkenwell Road

Client: Private Client

This involved the construction of an open loft room on top of an old London wharf building that was originally flat-roofed.

The lightweight design comprised a pyramid steel frame from which the mezzanine floor hung, with the frame hanging back to the main column positions. The roof was glazed hence deflection control was critical.

The stairs were to be a minimum structure and were folded from 10 mm plate. Special dispensation for omitting handrails was sought from Building Control by the Architect for achieve the slender approach.